Terug naar Over Ter Weer

Geschiedenis van Ter Weer

De geschiedenis van schermvereniging Ter Weer
Schermvereniging Ter Weer is opgericht op 5 januari 1939 en trainde toen aan de Laan van Meerdervoort 50b. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde de vereniging naar de bovenverdieping van het gebouw Amicitia aan het Westeinde nummer 15. In de jaren vijftig werd onze vereniging nog aangeduid met de naam TE WE.

In maart 1967 draagt maître P.C. ter Weer de zaal over aan  H.F. Hoevers.  Op die dag werd maître Ter Weer 82 jaar en was hiermee de oudste schermleraar in Nederland. Hij bleef nog gewoon les geven. Vanaf dat moment was het de wens van de leden om de officiële naam Ter Weer te willen gaan voeren als rechtspersoon. In 1971 verhuisde de vereniging naar de Willemstraat 24, waar diverse maîtres de trainingen hebben verzorgd, ondermeer Jan Snellen en Frans Posthuma.

In de loop van het jaar 2000 betrok Ter Weer het pand in de De Ruijterstraat 33 . Vanaf toen bleef het ledental eigenlijk groeien. Het kwam dus goed uit dat we in 2008 in de nieuwe zaal in de HALO terecht konden. Met de verhuizing van de HALO naar de Sportcampus, hebben we een nieuw onderdak gevonden bij Health&Sportsclub Westduin. Binnen het complex beschikken we over een mooie ruime zaal met meer lopers dan voorheen. De vereniging bestaat nu uit ruim 60 leden.

Een deel van onze leden schermt al vele jaren, maar onze club heeft ook de nodige beginners.

Er wordt in alle leeftijden getraind, vanaf 7 jaar tot in de pensioengerechtigde leeftijd. Ook schermen we op diverse niveaus, er is een groep wedstrijdschermers, waaronder Nederlands kampioenen en schermers die meedraaien op (inter)nationale wedstrijden, maar ook veel enthousiaste recreanten. Kortom kwaliteit voor iedereen.

In een gezellige sfeer worden de trainingen verzorgd. Voor de jeugd zijn dit vooral klassikale trainingen. De ouderen en ervaren jeugdschermers trainen zelfstandiger, schermen meer “elektrisch” en krijgen meer individuele begeleiding.

De leiding van Ter Weer is vanaf 2003  in handen van Maître Floris Nonhebel. Hij geeft les en begeleidt en coacht onze wedstrijdschermers. Sinds 1 januari 2016 wordt Floris geassisteerd door Prévôt Alex Matla. Ook zijn diverse wedstrijdschermers actief bij de assistentie.

De specialisatie bij Ter Weer is floret. De floret is een technisch steekwapen dat de hoogste eisen in het schermen stelt aan de techniek en tactiek. Door de lichte hanteerbaarheid is het echter bij uitstek ook een goed “beginners” wapen.

Met een floret mag (kan) je alleen maar steken. Bij floretschermen wordt onderscheid gemaakt tussen geldige en ongeldige treffers. Je kan alleen geldig treffen op de romp. Armen, benen en het hoofd zijn ongeldig.

De meeste schermers van Ter Weer schermen floret. Maar sabel- en degenschermen is bij Ter Weer ook mogelijk.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://terweer.nl/over-terweer/geschiedenis/